Typer av sykkeltyver
Det finnes en rekke ulike typer sykkeltyver. Det kan være nyttig å kunne skille mellom dem for å forstå hvilken type man er utsatt for når, og hvordan man best sikrer seg mot dem.
Den på-fylla-kriminelle
Dette er sykkeltyven som ikke rakk nattbussen, som ikke hadde penger til taxi eller lignende, og som prøver å finne seg en sykkel som kan duge for turen hjem. Sykkeltyver som dette vil normalt gå etter ulåste sykler, og sykler som står ubeskyttet i gårdsrom og hager. Tyveriene er som regel impulsive, og kan utløses av at man ser en sykkel som er lett tilgjengelig. Verdien på sykkelen har liten verdi. Her er det hvor lett tilgjengelig den er som betyr noe, og at den kan lånes uten mye arbeid og risiko.
Yrkesmisbrukeren
Yrkesmisbrukeren er den desperate sykkeltyven. Slike sykkeltyver går etter ulåste sykler og lignende lett omsettelige objekter for rask cash. Er syklene låst, plukker de gjerne med seg hjul, seter og andre effekter. Normalt beveger ikke yrkesmisbrukeren seg langt fra der de skal kjøpe sin daglige dose. Offentlige sykkelparkeringer som jernbanestasjoner og åpne gårdsrom i bysentrum med etablerte rusmiljø er derfor mest utsatt. Det samme er lokasjoner i området der disse bor.
Den vinningskriminelle
Den vinningskriminelle er en mer raffinert versjon av yrkesmisbrukeren. Mens yrkesmisbrukeren tar større sjanser og ikke er redd for å få noe på rullebladet, så er den vinningskriminelle mer raffinert i sine metoder. Vedkommende planlegger gjerne tyveriene, forsøker å finne ut hvor vedkommende kan finne sykler som er attraktive, og har utstyr for å klippe låser og utstyr. Vedkommende utfører også ofte bestillingstyverier. Slike tyverier skjer svært ofte fra regelmessige parkeringslokasjoner ved bopel og arbeidsplass.
De organiserte kriminelle
Organisert kriminelle er i denne sammenhengen flere vinningskriminelle som samarbeider. Tyveriraid planlegges i detalj på forhånd. Det gjennomføres befaringer, og lokasjonene plottes på kart eller merkes fysisk med et klistremerke på en stolpe ved innkjørselen eller lignende. Borettslag og andre lokasjoner med lukket parkering i kjellere og boder er ofte attraktive. I tillegg til andre lokasjoner der flere sykler av høy verdi kan stjeles samtidig.
De organiserte kriminelle har nødvendig utstyr til å klippe seg gjennom bodvegger, brekke opp dører og kappe låser. En trailer på vei ut av landet kan fort inneholde 200 sykler med andrehåndsverdi på 20 000 kroner per stykk. Da snakker vi 4 millioner kroner for maks et par ukers arbeid. Dette er derfor en attraktiv form for kriminalitet, ikke minst fordi sjansen for å bli tatt er liten.
Måter å beskytte sykkelen din mot tyveri
Du kan sikre sykkelen din på mange måter. Men mange glemmer at det handler like mye om atferd som om valg av riktig lås.
Velg et trygt parkeringssted
Hvor du parkerer sykkelen din påvirker hvor utsatt den er for tyveri. Er den synlig på google maps? Er den synlig fra gangvei eller sykkelvei? Er parkeringen på arbeidsplassen eksponert? Hvor mange har tilgang til garasjen, bodarealet, sykkelparkeringshuset eller sykkelboksen? Er det stor eller liten sjanse for å bli sett eller tatt på fersken når man forsøker å stjele sykkelen? -Du reduserer faren for tyveri ved å velge et sted med liten visuell eksponering, og der få har tilgang eller enkelt kan komme seg inn.
Velg varighet og tidspunkt for parkering med omhu
Når på døgnet, i uken og på året parkerer du? Helger er mer utsatt, det samme er tider på døgnet hvor få er utendørs. Korttidsparkering er normalt også tryggere enn langtidsparkering. Spesielt om du også kan holde oppsyn med sykkelen gjennom et butikkvindu eller lignende. Du reduserer altså faren for tyveri ved å korte ned parkeringstiden, og ved å velge tidspunkter hvor faren for tyveri er lav.
Ikke markedsfør sykkelen din unødig
Hvor mange vet at du har en attraktiv sykkel? Altså en sykkel med høy verdi. Er det familien din, nabolaget og sykkelbutikken? Eller er det også pizzabudet, DHL og bursdagsselskapene, etc? Har du stilt opp i avisen på sykkel? Har du delt stolte bilder av deg selv på sykkelen med den nye sykkeltilhengeren i Facebook-grupper?
Det er flere enn du aner som vet. Om du har en elektrisk transportsykkel til nypris på 70 000,- så vil de som utfører slike tyverier raskt få snusen i det. Da må du også forvente å måtte sikre den bedre.
Lås sykkelen din
Samfunnet er ikke lenger slik det var på 1960-tallet da man kunne sette igjen en stresskoffert på bussholdeplassen, og hente den igjen på kvelden. Det er derfor et generelt godt råd å låse sykkelen sin. Når du skal velge lås til sykkelen din så er det en god huskeregel å benytte 10 prosent av sykkelens verdi på en lås. Har du en sykkel til 10 000 kroner, så kan du vurdere en lås til ca 1 000 kroner, og om sykkelen er en elsykkel til 35 000 kroner, så kan du vurdere en lås til inntil 3 500 kroner.

For elsykler og andre dyre sykler over 20 000,- finnes det ikke mange låser som er dyrere enn 2 000 kroner. Det gir som regel heller ikke mening å anskaffe dyrere låser enn dette. For å tilfredsstille 10-prosentregelen, så skal du heller vurdere en vaierkabel i tillegg til din standard lås, som du kan tre gjennom forhjulet, setet og andre komponenter du ønsker å sikre i tillegg. Det finnes også egne låsepinner for hjul og setefester og som sikrer disse mot tyveri.
I tillegg må du selvsagt sørge for å låse sykkelen din fast til en del av rammen din, og ikke kun gjennom felgen på dekket. Du bør også låse sykkelen til et fast objekt. Sørg for at dette er et solid sykkelstativ eller lignende som ikke enkelt lar seg skru løs, og som yter minst samme motstand som din sykkellås.
Vurder skallsikring
I tillegg til å låse sykkelen din, kan du også vurdere en skallsikring. Den rimeligste formen er en presenning, eller et trekk designet for sykler. Dette blir en barriere for å raskt få med seg sykkelen, og det kan også medføre støy. Noen trekk kan også omslutte sykkelen og låses.

Enda bedre vil en låsbar sykkelparkering kunne være. Vær bare oppmerksom på at sikkerheten i disse går ned med antall brukere. Sånn sett er sykkelbokser med et mer begrenset antall sykler per boks å foretrekke. Sikkerheten påvirkes også av hvor enkelt det er å ta seg inn med verktøy, og av hvor lemfeldig nøkler, adgangskort og koder deles.
Skallsikring kan også være dyrt, men det er effektivt om det gjøres riktig. Dessverre er det få som tenker på dette når man bygger boligbygg, arbeidslokaler og eneboliger. Dermed kommer dette som tilleggstiltak som må finansieres med frie midler, og man får ikke den kvaliteten man burde hatt. Det er bare å ta en tur i Oslo, og det er lett å se hvilke utbyggere som har syndet. Oversikten får man ved å telle antall sykler på balkongene!
Ta stilling til øvrig form for sikring
Andre former for sikring kan være låser med alarmer, kameraovervåkning og forsikring av sykkelen. Man kan også montere sporingsenheter på sykkelen, slik at den kan spores ved et tyveri. En del velger også å sikre seg mot tyveri ved å benytte en sykkel med lav annenhåndsverdi. Slike sykler er som regel gamle DBS-modeller og lignende. Dette er riktignok en lite optimal løsning om det går ut over komforten og hvor mye man faktisk velger å sykle.

Noen av tiltakene nevnt under øvrig form for sikring her er reaktive og i første rekke nyttige når et tyveri allerede har skjedd. Hvor vellykkede de er vil også avhenge av forhold som hvor god bildekvalitet det er på kameraovervåkningen, politiets vilje til å etterforske, om du har husket å lade sporingsenheten, osv. Kanskje med unntak for tyveriforsikring for litt dyrere sykler, så er dette tiltak som bør komme i annen rekke.
Våre råd
Vi velger å gi følgende råd til henholdsvis myndighetene, arbeidsgivere og privatpersoner:
Myndighetene
- Vurder et trafikkpoliti som også får ansvar for tyveri av transportmidler. Dette kan være en kortere teoretisk utdanning, men gir en kapasitet som vil avlaste politiet og som vil være mer praktisk rettet og bidra til mer synlig politi, som jo er en etterspurt mangelvare.
- Innfør mer meningsfulle krav til sykkelparkering i byggforskriftene.
- Klassifiser sykkeltyveri som miljøkriminalitet i tillegg til vinningskriminalitet, og øk strafferammene.
- Innfør en minstenorm for sykkelparkering for offentlige ansatte, offentlige institusjoner med besøkende kunder og for studenter og elever.
- Innfør krav om at registrering og fem års forsikring skal være inkludert ved nysalg av alle sykler.
- Innfør norm om at alle sykkeltyverier skal etterforskes og at statistikken skal brukes aktivt til å forebygge nye tyverier ved utsatte lokasjoner og lignende.
- Vurder også andre tiltak som skattefri jobbsykkel, å fjerne moms på sykler og sykkelreparasjoner, etc.
Arbeidsgivere
Invester i å få flere til å sykle til og fra jobb ved å legge bedre til rette. Dette gjelder alt fra sikker parkering, lademulighet, kjøregodtgjørelse, dusjfasiliteter, osv. Som arbeidsgiver vil man oppdage at dette er lønnsomt i lengden.
Privatpersoner
Skaff deg en sykkel du har råd til å bli frastjålet, eller en sykkel du har råd og mulighet til å sikre som beskrevet. Eventuelt en kombinasjon av dette. Er du avhengig av å parkere på utsatte usikrede holdeplasser eller på jernbanestasjoner over lengre tid, så kan du også vurdere en sammenleggbar sykkel. Slår du denne sammen og har en pose til den, så går den som håndbagasje.
